class="post-template-default single single-post postid-323 single-format-standard wp-custom-logo elementor-default elementor-kit-5 elementor-page-61">
schuin dak isoleren tussen de balken

Schuin dak isoleren tussen de balken

Schuin dak isoleren tussen de balken? Tussen de houten balken van een schuin dak kan je doeltreffend isoleren. Je dakbedekking blijft gewoon liggen, waardoor je heel wat kosten uitspaart. Maar hoe isoleer je nu precies tussen de balken van een schuin dak? Welke isolatiematerialen zijn het meest geschikt? En hoe kan je het geheel na afloop mooi afwerken? Je leest het allemaal in dit artikel.

Om een schuin dak tussen de balken te isoleren, kunt u het volgende doen:

  1. Maak een plan voor de isolatie. Bepaal hoeveel isolatiemateriaal u nodig heeft en hoe het zal worden geïnstalleerd.
  2. Verwijder eventuele oude isolatie. Als er al isolatie aanwezig is, moet u deze verwijderen om ruimte te maken voor de nieuwe isolatie.
  3. Voeg isolatie toe aan de ruimte tussen de balken. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die geschikt zijn voor gebruik in een schuin dak, zoals glaswol, steenwol of polystyreen. Houd er rekening mee dat de isolatie dicht tegen de balken moet worden geplaatst om een goede isolatiewaarde te behouden.
  4. Plaats eventueel een dampscherm. Een dampscherm helpt om vocht dat in de isolatie terechtkomt te voorkomen. Het dampscherm kan op de isolatie worden geplaatst of tussen de isolatie en de afwerklaag.
  5. Voeg een afwerklaag toe. Nadat de isolatie is geïnstalleerd, kunt u een afwerklaag toevoegen, zoals gipsplaten of houten panelen. Dit zorgt voor een mooie afwerking van het dak en geeft het dak ook extra stevigheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat het isoleren van een schuin dak een complexe taak kan zijn en dat het wenselijk is om professioneel advies te vragen of de hulp van een ervaren vakman in te schakelen.

Schuin dak isoleren tussen de balken | Welke materialen?

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die geschikt zijn voor gebruik in een schuin dak tussen de balken, zoals:

  1. Glaswol: Glaswol is een populaire keuze voor dakisolatie omdat het goed isoleert en vochtbestendig is. Het is gemaakt van gerecycled glas en heeft een hoge isolatiewaarde.
  2. Steenwol: Steenwol is een andere goede keuze voor dakisolatie omdat het goed isoleert, brandvertragend is en vochtbestendig. Het is gemaakt van gesteente en heeft een hoge isolatiewaarde.
  3. Polystyreen: Polystyreen is een licht en goedkoop isolatiemateriaal dat goed isoleert. Het is gemaakt van synthetische kunststof en heeft een hoge isolatiewaarde. Het kan echter niet goed tegen vocht en moet daarom goed worden afgedicht.
  4. Houtvezelplaten: Houtvezelplaten zijn gemaakt van houtvezels en zijn een milieuvriendelijke keuze voor dakisolatie. Ze zijn licht, goedkoop en gemakkelijk te installeren, maar hebben een lagere isolatiewaarde dan andere materialen.

Er zijn ook andere soorten isolatiematerialen, zoals mineraalwol en PUR-schuim, die geschikt kunnen zijn voor gebruik in een schuin dak. Het is aanbevolen om professioneel advies te vragen of de hulp van een ervaren vakman in te schakelen om te bepalen welk isolatiemateriaal het beste is voor uw specifieke situatie.

Welke isolatiematerialen zijn het meest geschikt om een hellend dak langs de binnenzijde te isoleren? Een overzicht: Isolatiedekens zijn verkrijgbaar in verschillende soorten minerale wol zoals glaswol, rotswol, schapenwol, … Die bieden een goede thermische en akoestische isolatie en zijn daarnaast ook erg brandveilig. Dankzij de flexibele uitvoering zie je isolatiedekens van minerale wol vaak opduiken bij hellende daken.

Zelf Dak Isoleren: Zo Pak Je Het Aan!Schuine Dak Isoleren Van Binnenuit

Je moet doorgaans wel dikker isoleren met isolatiedekens dan met isolatieplaten. Wil je een isolatiemateriaal dat jarenlang meegaat? Kies dan voor glas- of rotswol. Die zijn ongevoelig aan thermische veroudering. : vanaf 20 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing): gem. 16 à 21 cm Harde isolatieplaten heb je in verschillende uitvoeringen en diktes.

Ze zijn eenvoudig op maat te snijden en hebben een hoge thermische isolatiewaarde. Hierdoor is meestal een dunnere isolatielaag voldoende om aan de streefwaarden voor je dakisolatie te voldoen. Isolatieplaten klemt een vakman eenvoudig vast tussen de balken van je hellend dak. Sommige platen bestaan uit een tand- en groefsysteem voor een naadloze aansluiting.

Schuin Dak Isoleren Tussen de Balken

Beide soorten zijn vochtregulerend, brandwerend, recycleerbaar en niet-chemisch. Met inblaasisolatie kan je zowel de zoldervloer als de binnenzijde van je hellend dak isoleren. Voor een goede hechting voegt de isolatiespecialist een kleefstof aan de vlokken toe. Dankzij de specifieke plaatsingstechniek brengt een vakman inblaasisolatie erg snel aan, hecht het goed en droogt het snel.

Schuin Dak Isoleren Tussen BalkenHoe Kun Je Een Schuin Dak Tussen De Balken Isoleren?

Om aanspraak te maken op deze regeling moet je naast dakisolatie minimaal 1 andere energiebesparende maatregel treffen. Is je woning ouder dan 2 jaar? Dan kan je de kosten voor je project nog verder drukken dankzij het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Een isolatiespecialist informeert je graag over de premies en financiële voordelen waarop jij recht hebt.

Beschik je over een verouderde isolatielaag? Dan kijkt hij na of hij deze moet verwijderen of kan bedekken met een nieuwe laag. Kan je door de dakconstructie de dakbedekking zien? Dan ontbreekt het onderdak en moet hij deze zeker eerst plaatsen. Zijn de voorbereidingen klaar? Dan snijdt de vakman de isolatiematerialen op maat en klemt ze vast tussen de balken.

Wil je dat liever vermijden? Dan kan je ook kiezen voor spuit- of inblaasisolatie. Een dampscherm is noodzakelijk om het binnendringen van vocht in de isolatiematerialen te voorkomen. Een dampscherm wordt aan de warme zijde van het isolatiemateriaal aangebracht (binnenshuis). Sommige materialen zijn al voorzien van zo’n vochtwerende laag, zoals bepaalde isolatieplaten.

Zelf Dak Isoleren: Zo Pak Je Het Aan!

Je kan kiezen voor gipsplaten of panelen in hout of kunststof. Er bestaan ook kant-en-klare systemen, waarbij de isolatiematerialen al voorzien zijn van een dunne afwerkingslaag in hout of kunststof. Een vakman geeft je graag advies op maat voor een propere afwerking van je dakisolatie. : moet je (nog) een nieuw onderdak plaatsen? En wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van kwalitatieve dakisolatie die 100% lucht- en waterdicht is? Doe dan een beroep op de ervaring en expertise van een isolatiespecialist actief in je buurt.

Laat na een vakkundige plaatsing je isolatiematerialen niet onafgedekt, maar werk het geheel netjes af. Wat zijn de diverse mogelijkheden? : bepaalde isolatieplaten zijn al voorzien van een afwerkingslaag in hout of kunststof. Ze zijn stevig, vormvast en dankzij een speciale afwerkingsplint voor dwarsnaden ook nog eens egaal afgewerkt. : gipsplaten zijn de meest gebruikte materialen om de isolatielaag van je hellend dak af te werken.

Werk ze af met verf of behangpapier. : deze decoratiepanelen worden doorgaans op dezelfde manier geplaatst als de gipsplaten. Je kan ze onbehandeld laten, maar ook bewerken met een laagje verf of vernis. Wil je graag plafondspotjes? Dan kunnen die zonder problemen geïntegreerd worden. : een vakman helpt je graag verder met de afwerking van je dakisolatie.

Kom vrijblijvend in contact met professionals actief in je buurt. Het isoleren van een schuin dak tussen balken lijkt eenvoudiger dan het is. Eventuele fouten gaan ten koste van de isolatieschil van je woning en dat heeft dan weer een negatieve invloed op je energierekening. Daarom houdt een isolatiespecialist rekening met de volgende aandachtspunten: : zonder onderdak en dampscherm kan vocht in je isolatielaag dringen.

Schuine Dak Isoleren Van Binnenuit

Bovendien is dat ook nefast voor je binnenklimaat en is het een kweekvijver voor schimmels en bacteriën. : voorkom een luchtspouw tussen de dakisolatie en het dak zelf. Je denkt misschien dat ventilatie onontbeerlijk is voor een gezond binnenklimaat, maar een luchtspouw zal daarentegen voor condensatie zorgen. Vul dus altijd de vrije ruimte goed op met isolatiemateriaal.

Zo kan hij nog dieper isoleren. : isoleren dient altijd volgens de laatste normen te gebeuren. Zo zijn er bepaalde richtlijnen over de wind-, damp- en luchtdichtheid van dakisolatie. Een isolatiespecialist houdt altijd rekening met die dakisolatienorm. : om zo lang mogelijk van een optimaal warmtecomfort te genieten, moet de isolatielaag naadloos aangebracht zijn.

Materialen op maat: de dikte en afmetingen van je isolatiemateriaal zijn belangrijk. Isolatiedekens mogen bv. niet tussen de spanten ‘gepropt’ zitten. Kies dus geen isolatiedekens van 16 cm dik wanneer de ruimte tussen de balken slechts 12 cm toelaat. In dat geval laat je de houten balken van je dakconstructie best uitdiepen door een isolatiespecialist.

Wil je zeker zijn van een professionele plaatsing van hoogwaardige isolatie tussen de balken van je hellend dak? Of wil je misschien je plat dak isoleren tussen de balken, inclusief een nette afwerking? Doe dan een beroep op een vakman. Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier en ontvang gratis en vrijblijvend binnen enkele werkdagen prijsvoorstellen op maat van je project: Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken.

Zelf Dak Isoleren: Zo Pak Je Het Aan!

Zelf Dak Isoleren: Zo Pak Je Het Aan!Zelf Dak Isoleren: Zo Pak Je Het Aan!

Gratis Vrijblijvend Vergelijk & Bespaar Erkende isolatiespecialisten .

Een constante, aangename temperatuur en meer rust in de leefruimte zijn belangrijke voorwaarden voor meer wooncomfort. Dit kun je bereiken door het hellend dak van een woning te isoleren. Een hellend dak isoleren is een relatief eenvoudige klus die voor groots resultaat zorgt. Een schuin dak isoleren biedt meerdere voordelen.

De binnentemperatuur blijft meer constant, zowel in de zomer als in de winter. Dit zorgt voor meer wooncomfort. Een hellend dak isoleren is daarnaast een uiterst effectieve manier om te. Via een slecht of niet-geïsoleerd dak gaat namelijk veel warmte verloren. Met behulp van ROCKWOOL steenwol isolatie voor het hellend dak, kan tot wel 30% worden bespaard op de energierekening ten opzichte van een dak zonder isolatie.

De hellend dakisolatie draagt bij aan een aangename akoestiek en meer rust in de onderliggende ruimte(s). Een geluidsisolatie verbetering van 10 d, B is in veel gevallen haalbaar. Dit wordt door het menselijk oor ervaren als een halvering van het geluid! Door het hellend dak met onbrandbare ROCKWOOL steenwol te isoleren, verhoog je bovendien de van de constructie.

521 Responses

Geschreven door:

Redactie Woonenklus

Redactie Woonenklus

Lees ook over

Jouw artikel ook op Woonenklus.nl?

Wil jij met jouw bedrijf of met jouw artikel ook verschijnen op woonenklus.nl? Neem dan vrijblijvend contact op via deze link. Hiermee verbeter je jouw naamsbekendheid en de online vindbaarheid in zoekmachines van jouw websites. Het plaatsen van een artikel is tot het einde van 2022 gratis. Wacht dus niet te lang. Het heeft alleen maar voordelen.