stucwerk-drogen

Stucwerk drogen

In dit artikel lees je:

Stucwerk drogen – Hoe doe je dat op de beste manier en hoe lang duurt het? Je leest er meer over in dit artikel. Direct jouw antwoord? De stelregel is: 1 mm stucwerk duurt 1 dag om te laten drogen. Heb je een laag stucwerk aangebracht van 5 mm? Dan duurt het dus gemiddeld 5 dagen, om jouw stucwerk op een natuurlijke manier te laten drogen.

Hoe lang moet stucwerk drogen?

Bij het stucen wordt er veel water gebruikt. De specie bestaat vaak voor zeker 60% uit water. Het laten drogen op een natuurlijke wijze vergt wat geduld.

Stucwerk drogen kost nu eenmaal wat tijd. Zoals gezegd: Gemiddeld duurt het één dag per aangebrachte millimeter stucwerk. Let op; dit is een stelregel, waarbij we uitgaan van de gemiddelde droogtijd. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van het stucwerk, de luchtvochtigheid, de ventilatie en de temperatuur. Wanneer is het stucwerk droog? Als het overal dezelfde kleur heeft en er ten opzichte van de rest geen donkere stukken meer zijn.

Bij het stucen wordt er veel water gebruikt. Nadat de klus geklaard is, zal dit water er ook weer uit moeten trekken. Om scheuren van het stucwerk te voorkomen, is geduld hierbij een schone zaak. Per M2 stucwerk wordt er circa 2 liter water gebruikt. Hierbij gaan we uit van laag stucwerk van zeker 5 mm.

stucwerk-dorgen-stucadoor
Stucadoor aan het werk

Stucwerk droogt niet?

Stucwerk droogt niet, wat nu? Soms duurt het wat langer totdat het stucwerk droog is. Zeker in de koude maanden kan het wat langer duren. Je kunt er dan voor kiezen, om een bouwdroger of ventilator te gebruiken. Let op dat het nooit warmer wordt dan 22 graden. Hiermee loop je het risico, dat er barsten ontstaan in het stucwerk. Houdt er ook rekening mee dat het vocht afgevoerd kan worden. Dit kun je doen door een of meerdere ramen open te zetten.

Nogmaals: Zorg er wel voor, dat je het stucwerk geduldig laat drogen voor het beste resultaat stucwerk. Gebruik alleen een bouwdroger, ventilator of ander hulpmiddel als je goed weet wat je doet.

Stucwerk drogen in de winter

In de winter ligt de kamertemperatuur van een leeg huis lager dan in de zomer, lente of herfst. Het duurt in de winter dus langer om het stucwerk te laten drogen. Ook in de winter is de ideale temperatuur circa 20 graden. Toch stucwerk drogen in de winter? Zorg voor ventilatie en gebruik eventueel een bouwdroger en een luchtontvochtiger. Let op: Zorg dat je goed weet wat je doet, anders gaat dit ten koste van het resultaat.

Veelgestelde vragen over stucwerk drogen

Bij welke temperatuur stucwerk drogen?

Laat het stucwerk drogen op een temperatuur van circa 20 graden. Let er daarnaast op, dat de ruimte goed geventileerd wordt

Hoe lang moet stucwerk drogen?

De stelregel is: 1 mm stucwerk duurt 1 dag om te laten drogen. Heb je een laag stucwerk aangebracht van 5 mm? Dan duurt het dus gemiddeld 5 dagen, om jouw stucwerk op een natuurlijke manier te laten drogen.

Hoe zie je of het stucwerk droog is?

Als je geen donkere vlekken meer ziet, dit zijn namelijk nog natte vlekken. Het gestucte oppervlak moet in zijn geheel dezelfde kleur hebben.

Wat is de beste manier om stucwerk te drogen?

Laat het stucwerk drogen op kamertemperatuur. Dit is circa 20 graden. Heb geduld en probeer het proces niet al te veel te versnellen. Het is wel belangrijk dat je de ruimte goed laat ventileren.

Hoe lang wachten met sauzen na stucen?

Denk hierbij ook weer aan de stelregel: 1 mm stucwerk duurt 1 dag om te laten drogen. Start pas met sauzen wanneer je zeker weet dat het stucwerk goed droog is. Ga je te snel? Dan loop je het risico op scheuren.

Wat is stucen?

Stucen is het egaliseren, ook wel glad of vlak maken genoemd, van plafonds en wanden met een cement, gips of een ander gebonden materiaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geschreven door:

Redactie Woonenklus

Redactie Woonenklus

Lees ook over

Jouw artikel ook op Woonenklus.nl?

Wil jij met jouw bedrijf of met jouw artikel ook verschijnen op woonenklus.nl? Neem dan vrijblijvend contact op via deze link. Hiermee verbeter je jouw naamsbekendheid en de online vindbaarheid in zoekmachines van jouw websites. Het plaatsen van een artikel is tot het einde van 2022 gratis. Wacht dus niet te lang. Het heeft alleen maar voordelen.