class="post-template-default single single-post postid-19 single-format-standard wp-custom-logo elementor-default elementor-kit-5 elementor-page-61">
zelf-dakpannen-leggen

Zelf dakpannen leggen

Zelf dakpannen leggen?

In dit artikel lees je hoe je zelf dakpannen kunt leggen of vervangen op jouw dak. Stappenplan met tips en tricks om jouw project te laten slagen. In dit artikel gaan we ervan uit, dat de basis van het dak al gereed is. We behandelen alleen de stappen van het leggen van de dakpannen. Let op dat je ten alle tijde veilig werkt op het dak! Dakpannen zijn er in vele soorten en maten, hierdoor hangt de exacte manier van het leggen van dakpannen af van het specifieke product. Hier volgt een algemene beschrijving.

Informeer vooraf ook altijd even bij de gemeente, of het er nog speciale regels zijn met betrekking tot dakwerkzaamheden. Heb je geen vrijstaand huis? Stem je plannen dan ook altijd met de buren af.

Dakpannen moeten in Nederland worden vastgezet volgens de bevestigingseisen van het Bouwbesluit en omschreven in NEN 6707 en NPR 6708.

Het onderhoud van je pannendak

Een pannendak is ontworpen om jaren mee te gaan, to zelfs een leven lang. Het kan de barre weersomstandigheden zonder problemen doorstaan. Daarvoor moet je het natuurlijk wel onderhouden. Maak er een punt van om je dak af en toe te inspecteren, bijvoorbeeld na een grote storm. Haal al het puin dat je tijdens de inspectie vindt weg en controleer de staat van onderhoud van de dakpannen, de manier waarop ze liggen en de de manier waarop ze bevestigd zijn. Als je schade ziet, moet je die zo snel mogelijk repareren zodat het probleem niet groter wordt.

Als je schimmel, vlekken of meeldauw ziet, moet je de dakpannen schoonmaken. Dat kun je het beste doen met een staalborstel en een handtroffel. Als je denkt dat je het niet zelf kunt, zijn er bedrijven die het voor je kunnen doen.

Spuit jouw pannendak nooit onder druk schoon, want dit kan veel schade aanrichten. Je kunt andere stappen ondernemen om het dak te onderhouden nadat je het hebt schoongemaakt, zoals primen, polijsten, verven of opnieuw afdichten.

Dakpannen vervangen

Een leven lang

Een dakbedekking met dakpannen gaat naar verwachting een heel leven lang mee. Het kan voorkomen dat je een dak of een gedeelte daarvan moet vervangen of repareren als gevolg van lekkage door een beschadigd gootstuk, doorgezakte dakpannen of scheuren. Ook een versleten onderlaag of het wegglijden van dakpannen kan een reden zijn. Het dak repareren zodra je een probleem opvalt is een manier om het volledig vervangen te voorkomen, maar het kan in sommige gevallen nodig zijn. De schade zal steeds erger worden als je het niet aanpakt, en dit kan de kosten ook snel opdrijven. Je kunt de kosten van het pannendak helpen rechtvaardigen omdat het duurzaam is en het biedt uitstekende bescherming tegen weersinvloeden in bijna elk klimaat.

Dakpannen van gebakken klei

Dakpannen van gebakken klei kun je vinden in een groot scala van patronen, vormen en kleuren, en ze worden gelegd in een S-patroon, waarbij de pannen elkaar overlappen. Deze tegels kom je vooral tegen op historische gebouwen, omdat ze behalve de kleuren, een lange levensduur bieden, en ze zien er jarenlang goed uit. Omdat de dakpannen gedeeltelijk over elkaar heen vallen kun je ze niet altijd zelf vervangen bij breuk. Je moet dan tenminste een deel van het dak opnieuw leggen. Dat is behoorlijk arbeidsintensief, maar als je het zelf doet, bespaar je hoge arbeidskosten.

Zelf dakpannen leggen

Doe het niet, als je niet zeker weet hoe het precies in zijn werk gaat. De eerste regel bij het zelf leggen van dakpannen, of bij wat je dan ook doet in de bouw, is de veiligheid.

Nadat je de panlatten en ook de looplatjes hebt aangebracht kun je het beste aan een kant van je dak, de gevelkant dus, beginnen.

De eerste rij dakpannen zijn speciale gevelpannen, met een soort krul naar voren zodat het regenwater van het dak afloopt en niet over je gevel lekt.

In deze eerste rij moet je absoluut de dakpannen recht leggen, begin dus met meten, meten en meet dan nog eens.

Als de eerste rij op je dakrand ligt, kun je aan de horizontale rij voor de nok beginnen. Ook hier geldt, meten moet. Een kleine afwijking in de rechte lijn van je dakpannen zal aan het einde een geweldig verschil produceren.

Je kunt het beste de rechte lijn bijvoorbeeld om de twee meter markeren op de nokplank, om te voorkomen dat je pannen losser legt dan ze zouden moeten liggen. Je kunt ook meer merktekens zetten op bepaalde panlatten, zeker op de laatste. Dakpannen recht leggen is belangrijk!

Schoorstenen en dakranden

Schoorstenen moet je waterdicht afsluiten voor regenwater en vocht. Dat doe je met daklood! Dit lood moet je al tijdens de bouw inmetselen in je schoorsteen of in dakranden die boven het dak uitsteken. Vlakliggende dakramen moet je goed markeren en met lood voorbereiden. Ook hier geldt weer, je moet echt weten wat je doet, anders gaat het mis.

Waar dient de nokplank voor?

De nokplank die je in het begin als leidraad hebt gebruikt wordt de basis van je nok. Daarom moet je die eerst goed inpakken in een speciaal materiaal dat bekend staat als aluminium eterrol.

Wanneer je de dakpannen op beide dakhelften gelegd hebt kun je beginnen met de nok.

Dakpannen leggen in de nok is eigenlijk een kunst op zich. Hier zie je pas de verschillen als je het dak niet helemaal recht gedekt hebt.

Het aluminium eterrol nagel je natuurlijk netjes op de nokplank. De randen vallen dan over de eerste rij dakpannen, als het goed is in een mooie, rechte lijn. Er zit een plakrand onder de eterrol, aan beide kanten. Daarmee maak je een waterdichte afsluiting nog voordat de nok gelegd wordt.

En dan de nokpannen

Dat zijn speciale dakpannen die alleen gebruikt kunnen worden voor de nok. Er zitten twee plaatsen op de nokpannen waar een clip in past. Die clips zorgen er niet alleen voor dat de nokpannen goed tegen elkaar aan liggen, ze zijn ook nodig voor de uiteindelijke stevigheid van het hele dak.

De verschillende soorten dakpannen vervangen

De Romeinen maakten al dakpannen en die worden nog steeds gemaakt en gebruikt. Ze staan nu bekend als Missie dakpannen of Romeinse dakpannen. Deze pannen leg je niet los over elkaar heen, ze worden gelegd met gebruik van cement. Ze worden veel gebruikt in het Middellandse Zeegebied, en ze geven een kleinere waterloop. Door hun grootte en vorm kunt je dezelfde pannen als nokpan gebruiken. Ze zijn wel iets moeilijk te leggen, en dit kan de vervangingskosten verhogen.

Je kunt wel mortel of beton gebruiken om schade bij missie dakpannen te herstellen. Je kunt ook een koevoet gebruiken om de dakpannen die te beschadigd op te tillen en te vervangen door nieuwe.

Platte dakpan

De platte of bijna platte dakpan is een van de veel voorkomende stijlen geïnstalleerd in woonhuizen over de hele wereld. Het heeft een veelzijdigheid gekoppeld aan een traditionele look die het gemakkelijk maakt om te installeren op verschillende hellingen en bouwstijlen. Ze zullen geen regenwater opvangen omdat ze een plat ontwerp hebben, en ze zijn ook kosteneffectief en gemakkelijk te installeren in een verscheidenheid van patronen.

Dit type dakpan is niet zo decoratief als andere dakpannen, maar het is een solide keuze als je binnen een begroting moet werken. Je kunt ook hier een koevoet gebruiken om zwaar beschadigde dakpannen op te tillen en te vervangen, en dit kan helpen bij de onderhoudskosten.

Rivièra dakpan

Riviera lijkt erg op de Missie dakpan, maar is fijnmazig met een strakke uitstraling en een wat meer vlak aanzien. Het is een goede keuze als je een herhalend ontwerp wilt met een dramatisch patroon. Het resulteerd in een symmetrisch dak met diepe schaduwen en klassieke lijnen, maar dit soort dakpannen is moeilijker te vinden. Scheuren en wegglijden komen ook vaker voor, de onderhoudskosten zijn dus een beetje hoger.

Romeinse dakpan

Deze tegel geeft een klassiek ontwerp dat de monumentale gebouwen van Rome nabootst. Het zijn vlakke pannen, maar met ronde nokken, en je kunt enkele of dubbele rondingen krijgen die lijken op de Spaanse S-vormige dakpan. Er zijn verschillende hoogtes en stijlen verkrijgbaar, maar ze zijn kwetsbaar als je een hoger profiel gebruikt.

Als de dakpannen eenmaal op hun plaats liggen, kun je ze met mortel of beton repareren als ze barsten. Bij het vervangen van een volledig pannendak met deze stijl bespaar je veel op arbeidskosten omdat het snel en eenvoudig is. Je kunt elke dakpan met een koevoet verwijderen en de nieuwe dakpan op zijn plaats in elkaar klikken.

Scandinavische dakpan

Deze pannen hebben een geschulpte vorm, maar ze buigen naar beneden in plaats van naar boven. Dit geeft ze een Europese uitstraling, en je kunt ze dan ook in heel Europa vinden. Het unieke ontwerp heeft een grote aantrekkingskracht op veel mensen. Ze zijn wel duurder en moeilijker te verkrijgen, en dit is de reden waarom de gemiddelde dak met Scandinavische dakpannen duurder zal zijn dan de klassieke vormen.

Leisteen

Dit is een natuurstenen dakpan die er prachtig en uniek uitziet. Ze hebben een lange levensduur, zijn milieuvriendelijk, en ze zijn brandbestendig. Ze zijn wel breekbaar en wegen meer dan andere soorten tegels, en de installatie kan dan ook een uitdaging zijn. Het kan moeilijk zijn om een aannemer te vinden die leisteen dakpannen kan leggen. Ze hebben wel maar weinig onderhoud nodig.

Het repareren van deze dakpannen als ze breken is niet makkelijk. De spijkers moet je uit het dak halen voordat je de leisteen pannen kunt vervagen.

Spaanse dakpan

Mediterrane of Spaanse tegels zijn populair op huizen in warmere klimaten, en ze hebben een S-vorm. Het geheel geeft je je een golvende look, en het is ideaal voor ieder gebied dat regelmatig te maken krijgt met zware regenval. Een tegel zal dienst doen als het onderste en een als bovenste gedeelte. Dit kan je zowel arbeid en tijd besparen als het gaat om het vervangen van dakpannen. Ze zijn kwetsbaarder omdat ze gemaakt zijn van klei.

Als je kleine scheurtjes opmerkt, kunt je een membraanpleister gebruiken om ze te repareren. Je kunt ook mortel gebruiken om eventuele gebarsten of gebroken gebieden te verzegelen als je ze opmerkt. Maar je moet ze eigenlijk een voor een vervangen met een dakmembraan om aan ze vast te maken.

Dakpannen vervangen?

Indien je op een bestaand dak nieuwe dakpannen wilt leggen, dan zul je dus eerste de oude dakpannen moeten vervangen en veilig af moeten voeren naar beneden. Let op dat je bij het verwijderen van de oude dakpannen van boven naar beneden werkt. Vervolgens is het verstandig om de onderliggende onderdelen goed te checken, want dit is het ideale moment om overige dakwerkzaamheden uit te voeren en eventuele problemen direct op te lossen. Denk hierbij aan lekkages, gebroken latjes en slechte isolering.

En onder de dakpannen?

Wanneer je een dak met dakpannen vervangt, zul je tegelijkertijd de onderlaag moeten vervangen. Dit is een waterdichte en waterbestendige barrière die de aannemers onder de dakpannen zullen leggen om het dak waterdicht te maken. Dit beschermt het tegen zwaardere weersomstandigheden. Het is gebruikelijk om de oude onderlaag te vervangen wanneer je een nieuw dak installeert, vooral als het dak zelf al veel ouder is. Dit is belangrijk omdat het het huis kan beschermen als het dak schade oploopt door bijvoorbeeld storm, lekken of schimmel.

De verschillende onderlagen

Je kunt een onderlaag kiezen uit een paar verschillende opties. De meeste aannemers zullen de kosten van de onderlaag bij de kosten voor het vervangen inramen. Maar je moet altijd dubbel controleren, ook als je met een aannemer werkt. De veel voorkomende soorten van underlayment zijn bijvoorbeeld;

Vilt Onderlaag

Dakbedekkers vilt is beter bekend als asfalt-verzadigd vilt. Dit is een van de eerste types van onderlaag die gebruikt werd, en het wordt al tientallen jaren gebruikt. Het werkt en ziet er net zo uit als traditioneel teerpapier, maar het bestaat uit een combinatie van asfalt, bitumen, cellulose en polyester dat wordt doordrenkt met een oplossing die het waterdicht maakt. Je kunt kiezen uit verschillende diktes.

De dikkere opties zijn de betere keuze omdat ze beter bestand zijn tegen beschadiging door het weer en elementen van buitenaf. Deze onderlaag is een laag-budget keuze die relatief gemakkelijk te installeren is met basisgereedschap. Het vormt ook een mooie barrière tegen doorsijpelend vocht, en het is flexibel en gemakkelijk te repareren. Het heeft wel een iets kortere levensduur in vergelijking met andere opties, en de reparaties zien er niet zo mooi uit.

Synthetische onderlaag

Veel aannemers gebruiken een synthetische onderlaag als hun gebruikelijke product tijdens het leggen. Het maakt gebruik van slijtvaste kunststoffen zoals polyethyleen of polypropyleen dat verzadigd wordt het in asfalt om het nog duurzamer te maken. Het zal schimmels weerstaan, en het heeft een hoge elasticiteit en duurzaamheid. Het dak zal ook waterdicht zijn en blijven. Bovendien is het ook bestand tegen UV-straling en licht zonder dat het materiaal afbreekt in haar componenten. Het scheurt zelden rond de bevestiging en het blijft glad zodra je het installeert.

Tijdens de installatie heb je doppen en dopspijkers nodig in plaats van gewone gereedschappen zoals dakspijkers en nietjes. Het kan ook zijn dat het niet voldoet aan bepaalde bouwvoorschriften, omdat het niet gestandaardiseerd is en verschillende fabrikanten het kunnen maken zoals zij dat willen. Dit kan gevolgen hebben voor de garantie op je dakbedekking en het verkrijgen van een omgevingsvergunning.

Kun je zelf dakpannen leggen?

Ja, natuurlijk kan dat. Maar vergeet niet dat, zoals met ieder vakwerk, een van de bijzonderheden van een vakman is dat hij, het er zo makkelijk uit kan laten zien. Dat is de ervaring. Die ervaring kun je op maar een enkele manier krijgen, door het te doen.

Veelgestelde vragen over zelf dakpannen leggen

Waar moet je beginnen met dakpannen leggen?

Begin altijd onderaan met het leggen van dakpannen. Werk hierbij rij voor rij naar boven. Controleer tussendoor of de dakpannen recht liggen.

Kun je zelf dakpannen vervangen?

Als je een echte doe-het-zelver-bent kun je zelf jouw dakpannen vervangen. Werk wel altijd veilig, hou je aan voorschriften en overleg (bij een niet vrijstaande woning) met de buurt.

Wat kost het om dakpannen te laten leggen?

De meeste aanbieders die jou het werk uit handen kunnen nemen, doen dat vanaf +/- €50,- per vierkante meter. Afhankelijk van het soort en de grootte van het dak kunnen prijzen erg variëren. Tip: vraag vooraf altijd bij meerdere aanbieders offertes op, om de beste prijs te krijgen!

Meer weten over dak en gevel?

Lees hier onder andere de artikelen over zelf een regenpijp plaatsen, zelf een dakgoot plaatsen en zelf een deklijst plaatsen. Meer weten over andere onderwerpen over dak en gevel werkzaamheden. Kijk dan in de categorie dak en gevel.

Wil je dit artikel aanvullen met nuttige tips? Mail dan naar info@zelfklushulp.nl en stuur je informatie op. Wil je zelf een gastblog schrijven of een bedrijfsvermelding/link op zelfklushulp.nl? Neem contact op en informeer naar de mogelijkheden.

3 Responses

  1. Bedankt voor het delen van de tips om zelf dakpannen te leggen. Wij willen een aantal dakpannen vervangen omdat deze erg oud zijn en losliggen. Bij de reiniging van het dak zijn we hierachter gekomen. Hopelijk kunnen we snel gaan renoveren.

  2. Wij moeten onze dakbedekking ook gaan renoveren. We zijn aan het kijken welk materiaal het beste past bij onze wensen. Onderhoud moet gemakkelijk uitgevoerd kunnen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Geschreven door:

Redactie Woonenklus

Redactie Woonenklus

Lees ook over

Jouw artikel ook op Woonenklus.nl?

Wil jij met jouw bedrijf of met jouw artikel ook verschijnen op woonenklus.nl? Neem dan vrijblijvend contact op via deze link. Hiermee verbeter je jouw naamsbekendheid en de online vindbaarheid in zoekmachines van jouw websites. Het plaatsen van een artikel is tot het einde van 2022 gratis. Wacht dus niet te lang. Het heeft alleen maar voordelen.