zelf-een-tuinmuurtje-maken

Zelf een tuinmuurtje maken

In dit artikel lees je:

Zelf een tuinmuurtje maken of metselen als decoratie in jouw tuin? In een paar handige stappen kun je dit prima zelf doen en geef je een extra mooie uitstraling aan jouw tuin. Let op: het gaat in dit artikel over het zelf metsen van een muurtje voor decoratieve doeleinden. Weet je niet precies wat je doet? Schakel dan altijd een professional in!

Zelf een tuinmuurtje maken

Maak eerst een plattegrond van je tuin, met inbegrip van alle bestaande details. Zorg ervoor dat je de maten opneemt van de muur die je wilt bouwen, zodat hij perfect in je tuin past.

Een tuinmuur bouwen is een geweldige manier om je tuin er beter uit te laten zien. Muren kunnen van allerlei materialen gemaakt worden, waaronder bakstenen, stenen of betonblokken, en kunnen zowel vrijstaand zijn als deel uitmaken van een omheining. Om je eigen muur te bouwen heb je nodig

-Een plattegrond van je tuin, met o.aeventuele bestaande bouwwerken

-Goede kennis van het bouwen met bakstenen, stenen of betonblokken

-Een stevig tuinzeil als het niet anders kan

-Een stevige rieten schutting om grind op te leggen

-Bakstenen, stenen of betonblokken.

Bouw je eigen tuinmuur

Om geen problemen te krijgen met wateroverlast aan de ene kant en droogte aan de andere, leg je de fundering maar één keer! In sommige gevallen kan dit moeilijker zijn dan twee muren naast elkaar te bouwen. Denk hier dus over na voor je wat aarde begint uit te graven. Er zijn drie mogelijkheden: * graaf een geul van ongeveer een meter diep * zet een stevig riethek in de bodem en stapel er wat grind op * als je geen geul of riethek wilt, gebruik dan stevig hoveniersweefsel dat waterdicht is.

Bouw van de muur zelf is heel eenvoudig: gebruik bakstenen, stenen of betonblokken. Stapel ze in een mooie gelijkmatige laag, waarbij je ervoor zorgt dat elk blok of baksteen goed ondersteund wordt. Begin met de onderste rij en werk zo naar boven. Gebruik voor hoeken speciale blokken of bakstenen die in elkaar passen om een rechte hoek te maken.

Lees hier tips over het plaatsen van een zinken regenpijp.

Bovenlaag muurtje

Als je de gewenste hoogte bereikt hebt, leg je er een bovenlaag van dekstenen op. Deze kun je in elke bouwmarkt kopen. Zorg dat ze iets groter zijn dan de blokken of bakstenen die je gebruikt, zodat ze goed passen en niet wiebelen.

En daar heb je het dan! Je eigen muur in de tuin, door jou met je eigen handen gemaakt! Geniet van je harde werk en ga achterover zitten.

Werk altijd veilig

*neem veiligheidsmaatregelen in acht en zorg dat je het juiste gereedschap hebt voor deze klus. Resultaten kunnen variëren; ga niet op je muur zitten (hij kan breken).

Geschreven door:

Redactie Woonenklus

Redactie Woonenklus

Lees ook over

Jouw artikel ook op Woonenklus.nl?

Wil jij met jouw bedrijf of met jouw artikel ook verschijnen op woonenklus.nl? Neem dan vrijblijvend contact op via deze link. Hiermee verbeter je jouw naamsbekendheid en de online vindbaarheid in zoekmachines van jouw websites. Het plaatsen van een artikel is tot het einde van 2022 gratis. Wacht dus niet te lang. Het heeft alleen maar voordelen.