zinken-dakgoot-plaatsen

Zelf een zinken dakgoot plaatsen

In dit artikel lees je:

Zelf een zinken dakgoot plaatsen?

Wil je zelf een zinken dakgoot monteren? Lees hier alles wat je nodig hebt, inclusief een stappenplan met tips en tricks, om op de beste manier zelf een zinken dakgoot te plaatsen.

Wat heb je nodig voor het plaatsen van een zinken dakgoot?

  • Zinken dakgoot
  • Zinken hoek
  • Gootbeugels
  • Expansiestuk
  • Tapeind
  • Kopschot
  • Hoekijzer
  • Schroeven

Plaats de dakgootbeugels

Plaats de dakgootbeugels aan het dak. Plaats hierbij als eerste de gootbeugel aan de kant van de regenpijp. Plaats vervolgens de gootbeugel die aan het andere uiteinde van de dakgoot komt. Span nu een draadje tussen de eerste en de laatste gootbeugel. Hierdoor kun je eenvoudig de tussenliggende beugels plaatsen op de juiste afstand. Hou maximaal 60 cm afstand tussen de gootbeugels.

Let op: zorg er bij het plaatsen van de gootbeugels voor, dat de dakgoot iedere meter circa 2,5 mm af kan lopen. Hierdoor voorkom je, dat er water in de dakgoot blijft staan.

Plaats de hoeklijn/hoekijzer

Schroef de hoeklijn aan het uiteinde van de gootbeugels vast. Hierdoor verstevig je jouw dakgoot constructie. De dakgoot kan er later eenvoudig tussen geplaatst worden.

Zaag de zinken dakgoot op maat

Zaag de dakgoot met een ijzerzaag op maat (indien nodig). Verwijder vervolgens de bramen, zodat de goot netjes gemonteerd kan worden.

Plaats de kopschotten

Soldeer de zinken kopschotten aan de uiteindes van de dakgoot en creëer een waterdichte afsluiting. 

Plaats het tapeind

Zaag een rond gat op de plaats waar de de regenpijp aan elkaar gemonteerd moeten worden. Plaats hier het tapeind. Soldeer het tapeind voor een optimale bevestiging.

Let op: zorg er bij het plaatsen van de gootbeugels voor, dat de dakgoot iedere meter circa 2,5 mm af kan lopen. Hierdoor voorkom je, dat er water in de dakgoot blijft staan.

Plaats de zinken dakgoot

Plaats de dakgoot in de gootbeugels. Begin bij het uiteinde en werk vervolgens naar de regenpijp toe. Hierdoor blijft de afloop van de dakgoot op de juiste manier in tact.

Dakgoot uit 1 stuk?

Dakgoot uit 1 stuk plaatsen of toch een onderbreking maken? Wordt jouw dakgoot 6 meter of langer? Dan moet je een onderbreking in de dakgoot plaatsen, om het krimpen en uitzetten op te kunnen vangen. Dit doe je met een expansieband. Soldeer de expansieband in de overgang van de dakgootdelen. Tot slot soldeer je de meegeleverde rand aan de kralrand van de dakgoot.

Let op: Laat de dakgoot onderdelen elkaar hierbij circa 3 cm overlappen.

Soldeer de dakgoot

Als de dakgoot bevestigd is in de gootbeugels, kun je de dakgoot onderdelen aan elkaar solderen. Gebruik hiervoor het soldeerwater, de soldeerkwastjes en het soldeerapparaat. Werk de gesoldeerde verbinding netjes af, door een vloeiende overloop.

Monteer de regenpijp aan de dakgoot

Tot slot monteer je de zinken regenpijp dit lees je in dit artikel: Zelf een zinken regenpijp plaatsen.

Let op: Ieder dakgootproject is anders. De bovenstaande informatie dienen als richtlijn, zodat je de stappen ziet, die horen bij het monteren van een dakgoot. Het kan zijn, dat er voor jouw specifieke project andere handelingen nodig zijn.

Meest gestelde vragen over het monteren van een dakgoot

Wat is een zinken dakgoot?

Een dakgoot is een hoekige of halfronde bak (goot), waarmee je het hemelwater, dat op het dak terecht komt, op kunt vangen. Er zijn twee soorten dakgoten: Een mastgoot (halfrond) en een bakgoot (hoekig).

Welke maat dakgoot moet ik hebben?

De geschikte maat voor jouw dakgoot is afhankelijk van de daklijn. Als je de lijn van het dak doortrekt, moet deze ruim binnen de dakgoot vallen. Hierdoor zal de waterlijn ook in de goot vallen en voorkom je, dat het water over de dakgoot zal kletsen.

De meest gangbare maat voor een zinken dakgoot is een dakgoot maat M44 voor een mastgoot en B44 voor een bakgoot. Daarnaast zijn de maten 37 en 30 ook veel gebruikt in Nederland. De 37 wordt ook gebruikt voor huizen en de 30 wordt gebruikt voor tuinhuisjes en schuurtjes. 

Hoe monteer je de dakgootbeugels?

De dakgootbeugels monteer je, door ze eenvoudig aan de dakrand te schroeven. Haal eerst de onderste rij van de dakpannen weg, zodat je er makkelijker bij kunt. Plaats eerst de eerste en de laatste beugel. Span er vervolgens een draadje tussen, zodat je de tussenliggende dakgootbeugels eenvoudig op de juiste plaats kunt bevestigen. Hou circa 60 cm afstand tussen de beugels. Laat de dakgoot iedere meter ongeveer 2,5 mm aflopen. Hiermee voorkom je, dat er water in de dakgoot blijft staan.

Wanneer gebruik je muurbeugels of renovatiebeugels?

Wanneer je de dakgootbeugels niet aan het dak kunt bevestigen, kun je met behulp van muurbeugels of renovatiebeugels de dakgoot aan de muur bevestigen. Plaats ook hier eerst de eerste en de laatste beugel. Span er vervolgens een draadje tussen, zodat je de tussenliggende dakgootbeugels eenvoudig op de juiste plaats kunt bevestigen. Hou circa 60 cm afstand tussen de beugels. Laat de dakgoot iedere meter ongeveer 2,5 mm aflopen. Hiermee voorkom je, dat er water in de dakgoot blijft staan.

Hoe verbind je de dakgoot aan de regenpijp?

Met behulp van het tapeind verbind je de dakgoot met de regenpijp. Boor een gat op de plaats waar het tapeind moet komen. Plaats het tapeind vanaf boven in de dakgoot en bevestig het tapeind door het te solderen in de dakgoot. Vervolgens kun je de regenpijp (of een benodigde bocht) eenvoudig aan de onderkant op het tapeind schuiven.

Waarvoor gebruik je een expansieschot?

Een expansieschot gebruik je, om het uitzetten en het krimpen van de zinken dakgoot op te kunnen vangen. Een alternatief voor een expansieschot is een expansieband.

Hoe moet je een dakgoot solderen?

Zorg dat het te solderen oppervlak goed schoon is. Laat de twee dakgootdelen circa 2 á 3 cm overlap hebben. Breng vervolgens met behulp van de soldeerkwastjes het soldeerwater aan op de naad. Nu kun je met behulp van de soldeerbout, de naden solderen. Soldeer de naad eerst boven aan de rand, vervolgens aan het andere uiteinde van de naad en daarna in het midden.

Tot slot soldeer je de tussengelegen stukjes ook netjes en werk je de gesoldeerde naad netjes af.
Verwijder de soldeerresten na afloop van het solderen met een schone doek.
Het solderen van dakgootbochten en kopschotten gaat op dezelfde manier in zijn werk.

Geschreven door:

Redactie Woonenklus

Redactie Woonenklus

Lees ook over

Jouw artikel ook op Woonenklus.nl?

Wil jij met jouw bedrijf of met jouw artikel ook verschijnen op woonenklus.nl? Neem dan vrijblijvend contact op via deze link. Hiermee verbeter je jouw naamsbekendheid en de online vindbaarheid in zoekmachines van jouw websites. Het plaatsen van een artikel is tot het einde van 2022 gratis. Wacht dus niet te lang. Het heeft alleen maar voordelen.