class="post-template-default single single-post postid-35 single-format-standard wp-custom-logo elementor-default elementor-kit-5 elementor-page-61">
zinken regenpijp plaatsen

Zelf een zinken regenpijp plaatsen

Zelf een zinken regenpijp plaatsen?

Wil je zelf een zinken regenpijp monteren op een makkelijke manier? Lees hier alles wat je nodig hebt, inclusief een stappenplan met tips en tricks, om op de beste manier zelf een regenpijp te plaatsen.

Wat heb je nodig voor het plaatsen van een zink regenpijp?

 • Zinken regenpijp
 • Zinken bochten
 • Muurbeugels
 • Dubbele wrong
 • Schroeven
 • Moeren
 • Bouten
 • Pluggen (optioneel)

Hoe sluit je de zink regenpijp aan op de dakgoot?

De dakgoot kun je met behulp van een tapeind en een sprongbocht aan laten sluiten op de regenpijp. Hiervoor bevestig je de bovenkant van de sprongbocht aan de onderkant van het tapeind. Aan de onderkant schuif je de sprongbocht over de regenpijp.

Komt de sprongbocht niet goed uit bij de verbinding van jouw dakgoot naar de regenpijp? Dan kun je ook door losse bochten of door een telescoopbocht te gebruiken de gewenste verbinding zelf op maat maken.

Hoe plaats je de muurbeugels voor de regenpijp?

Boor met de steenboor gaten in de muur op de plaats waar de muurbeugels moeten komen. Plaats daarna de pluggen in deze gaten. Sla vervolgens met een hamer de de muurbeugel in de plug. Draai tot slot de moer van de muurbeugel open.

Je kunt er ook voor kiezen om muurbeugels met een combimoer te gebruiken. Deze kun je bevestigen middels een schroefstift in combinatie met een plug.

Let op: de maximaal aanbevolen afstand tussen de muurbeugels is 150 cm.

Hoe plaats je een zinken dubbele wrong?

Schuif de zinken dubbele wrong over de regenpijp. De dubbele wrong moet op gelijke hoogte met de muurbeugels terecht komen.

Plaats de zinken regenpijp

Schuif de zinken regenpijp aan de bovenkant in het uiteinde van de sprongbocht (of een andere gebruikte bocht). Schuif vervolgens de dubbele wrong op de hoogte van de muurbeugel.

Draai de muurbeugels vast om de dubbele wrong heen. Herhaal deze stappen bij iedere muurbeugel en iedere regenpijpbuis tot dat je bij het onderste gedeelte komt.

Waar moet het water heen?

Afhankelijk van waar jij het hemelwater naar toe wilt afvoeren, kun je kiezen voor een zinken regentonvuller, een aansluiting op het riool met behulp van een ondereind en je kunt, indien nodig, een bladvanger plaatsen, zodat jouw regenpijp niet verstopt kan raken. Een zinken regenpijp aansluiten op pvc is ook een veelvoorkomende manier om het hemelwater af te voeren.

Doorloop de stappen en je kunt zelf een zinken regenpijp plaatsen. Meer informatie nodig? Let op: bovenstaande beschrijving is een richtlijn voor het monteren van een zinken regenpijp. Het exacte proces kan voor ieder project anders zijn.

Meer informatie?

Klik hier op de artikelen over hoe je dakpannen legt, een zinken deklijst plaatst of een dakgoot monteert.

Meest gestelde vragen over zelf een zinken regenpijp plaatsen

Wat is een zinken regenpijp?

Een regenpijp is een buis waarmee het hemelwater (regen, sneeuw en hagel) vanaf de dakgoot naar beneden wordt afgevoerd. 

Welke maat regenpijp heb ik nodig?

De meest gangbare diameter voor een zinken regenpijp is 80 mm. Een buis met een diameter van 80 mm is de meest gebruikte maat voor huizen in Nederland. Vuistregel: iedere m² dakoppervlak heeft één cm² regenpijpdoorsnede nodig. Hiermee kun je eenvoudig zelf de juiste maat regenpijp en het aantal benodigde regenpijpen berekenen. 

Hoe monteer je een regenpijp aan de dakgoot?

Dit is afhankelijk van het soort dakgoot en de hoek die moeten worden gemaakt tussen de dakgoot en de regenpijp. Met behulp van een telescoopbocht, sprongbocht, bocht van 45°, 72° of 90°, kun je de benodigde verbinding zelf creëren. De benodigde bocht bevestig je aan de vergaarbak of aan het tapeinde van de dakgoot.

Hoe monteer je een regenpijp aan de muur?

Monteer de regenpijp aan de muur met behulp van muurbeugels. Boor hiervoor eerst gaten op de juiste plekken in de muur. Plaats vervolgens pluggen in de muur. Hierna kun je de  muurbeugels met pin in de muur bevestigen. Draai de combimoer vervolgens open en plaats de regenpijp (met dubbele wrong) er tussen.

Waar moet je de regenpijp op aansluiten?

Je kunt een regenpijp aansluiten op het riool met behulp van een montage schuifstuk. Een andere optie is op de regenpijp aan te sluiten op een regenton, zodat je het hemelwater zelf kunt bewaren en het bijvoorbeeld voor de tuin kunt gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om de regenpijp aan de onderkant open te laten of met een bochtje af te laten lopen. Op deze manier wordt het hemelwater op de natuurlijk manier verder afgevoerd.

Hoe sluit je de zinken regenpijp aan op PVC?

Het is niet de bedoeling dat de zinken regenpijp onder de grond verder loopt. Hierdoor moet je een verbinding maken tussen de zinken regenpijp en het PVC van het riool. Hiervoor kun je een montage schuifstuk gebruiken. Als je het zink onder de grond door laat lopen gaat het rotten en moet het binnen enkele jaren vervangen worden.


Zinken regenpijp monteren stappenplan

Klustijd 3 hours

Regenpijp aansluiten op de dakgoot

Sluit de zinken regenpijp aan op de dakgoot. Plaats hiervoor een tapeind in de dakgoot. Kan de regenpijp vanaf de dakgoot recht naar beneden lopen? Dan kun je de regenpijp direct over het tapeind schuiven. Komt de zinken regenpijp niet direct onder de dakgoot? Gebruik dan de benodigde zinken bochten, zodat je de juiste hoek kunt maken. Soms kun je met een zinken telescoopbocht in één keer de juiste verbinding maken.

Regenpijpbeugels plaatsen

Boor met een steenboor gaten in de muur, op de plek waar je de regenpijpbeugels wilt plaatsen. Vervolgens kun je de pluggen plaatsen in deze gaten. Hierna kun je de regenpijpbeugel met pin met behulp van een hamer in de plug slaan. Draai tot slot de moer van de regenpijpbeugel open.

Gebruik je een regenpijpbeugel met een combimoer? Dan kun je deze bevestigen met behulp van een schroefstift en de plug.

Let op: de maximaal aanbevolen afstand tussen de muurbeugels is 150 cm.

De zinken wrong plaatsen

Schuif de zinken (dubbele) wrong over de regenpijp. Laat de dubbele wrong hierbij op gelijke hoogte met de regenpijpbeugels uitkomen.

Plaats de zinken regenpijp

Schuif de zinken regenpijp aan de bovenkant in het uiteinde van de sprongbocht, het tapeind of een andere gebruikte bocht. Vervolgens schuif je de dubbele wrong naar de hoogte van de muurbeugel. Draai nu de regenpijpbeugels dicht om de zinken wrong heen. Herhaal deze stappen bij iedere muurbeugel en iedere HWA Buis (regenpijpdeel), totdat je bij het onderste gedeelte komt.

Het regenwater afvoeren

Afhankelijk van waar jij het het hemelwater naar toe wilt afvoeren, plaats je het onderste deel. Hiervoor kun je een regentonvuller of een bladvanger gebruiken. Wil je het hemelwater af laten voeren in de grond (riool), dan moet je een eindstuk gebruiken. Let op dat je hiervoor geen zink materiaal gebruikt, want dat zal gaan rotten wanneer het onder de grond geplaatst wordt.

Jouw eigen zinken regenpijp is gemonteerd

Na het doorlopen van deze stappen, heb jij jouw eigen Hemelwater afvoer (HWA) systeem gemonteerd. Dit is een klusje, die goed te doen is door de doe-het-zelver. Let op: Bovenstaande stappen zijn een indicatie van de werkzaamheden. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Iedere situatie is anders en als je niet zeker weet wat je doet, kun je er het beste een specialist bij laten komen.

Tools:

 • Boormachine
 • Rolmaat
 • IJzerzaag
 • Hamer (optioneel)

Materials: Zinken regenpijp Regenpijpbeugels Zinken wrong Boldraadrooster Tapeind Zinken bochten (optioneel) Vergaarbak (optioneel) Regentonklep (optioneel) Bladvanger (optioneel) Schroeven Moeren Bouten Pluggen

2 Responses

 1. Wij hebben zelf ook veel last gehad van wateroverlast en verstoppingen door een kapotte regenpijp. Deze willen we dan ook zo snel mogelijk gaan vervangen. Goed om te weten welke maten en vuistregels ik moet aanhouden.

 2. Wij moeten een gedeelte van ons dak ook gaan vernieuwen. Onze voorkeur gaat ook uit naar zink, omdat dit een duurzaam materiaal is. Goed om te weten hoe ik de beugels moet plaatsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Geschreven door:

Redactie Woonenklus

Redactie Woonenklus

Lees ook over

Jouw artikel ook op Woonenklus.nl?

Wil jij met jouw bedrijf of met jouw artikel ook verschijnen op woonenklus.nl? Neem dan vrijblijvend contact op via deze link. Hiermee verbeter je jouw naamsbekendheid en de online vindbaarheid in zoekmachines van jouw websites. Het plaatsen van een artikel is tot het einde van 2022 gratis. Wacht dus niet te lang. Het heeft alleen maar voordelen.